Post | 3 min lezen

Maartje Weijers, Head of Culture bij Boomerang Agency, vertelt over wat een vrijwilligersdag betekent voor je team en je organisatie

Ronddansen in het verzorgingstehuis om de hoek, tosti’s bakken en een vette campagne schieten. Boomerang Agency weet wel hoe ze een feestje moeten bouwen, en dan dit keer eentje met opa’s en oma’s erbij.


We brachten samen met Boomerang een bezoekje aan Eduard Douwes Dekker, om tijd door te brengen met de ouderen die daar wonen én om het verzorgingstehuis te helpen met een campagne voor nieuwe vrijwilligers. We maakten al eerder deze heerlijke video van de dag en vonden het hoog tijd om Maartje, Head of Culture bij Boomerang Agency, eens te vragen wat zo’n vrijwilligersdag nou betekent voor je team en je organisatie. Hey Maartje, kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Maartje Weijers, ik ben 32 en ik ben Head of Culture bij Boomerang Agency.Hoe kwam het dat Boomerang Agency en 10,000 HOURS de handen ineen sloegen?

Vanwege mijn achtergrond in de dance-scene kende ik 10.000 HOURS al, en wist ik dus ook al hoe ontzettend leuk het is om deel te nemen aan een vrijwilligersdag. Toen ik bij Boomerang Agency aan de slag ging was het idee om een Boomerang vrijwilligersdag op te zetten vrij snel geboren. “Ik geloof dat dit soort vrijwilligersdagen een hoop doen voor de ‘team spirit’, en ik denk dat het een kleine investering is die goed aansluit bij wat een hoop jongvolwassenen steeds belangrijker gaan vinden in hun werk: niet alleen maar werken om geld te verdienen, maar soms ook iets terugdoen voor de wereld.”
Waarom vinden jullie het belangrijk om je maatschappelijk in te zetten?

Wij vinden het belangrijk om ons in te zetten voor kwetsbare doelgroepen omdat we het opmerkelijk vinden dat we in het dagelijks leven vrij weinig contact hebben met mensen uit deze doelgroepen. Neem ouderen in verzorgingstehuizen als voorbeeld, die zijn niet heel ‘zichtbaar’ in de maatschappij. Een dag doorbrengen met elkaar leert je een hoop over jezelf, over je eigen leven en over het leven van de ander.


Wat vind je leuk aan de manier van vrijwilligerswerk zoals je met 10,000 HOURS hebt gedaan?

10.000 HOURS maakt vrijwilligerswerk laagdrempelig en fun! Doordat er altijd ervaren begeleiders bij zijn voel je je zelfverzekerd."De meneer die graag alle nagels in een andere kleur gelakt wilde heeft echt mijn hart gestolen: hij was de vrolijkste man van het hele verzorgingstehuis!"

Bij welke activiteit heb je het hardst gelachen? 

In het Eduard Douwes Dekker verzorgingstehuis hebben we o.a. een photoshoot georganiseerd en een meezingmiddag gedaan. Tijdens het meezingen kwamen allerhande klassiekers voorbij waar onze expat-collega’s geen hout van begrepen, dat was heel lollig.


Kun je het allermooiste moment van de dag omschrijven?

We hebben heel veel plezier gehad met de dames en heren die in de rij ‘stonden’ voor de photoshoot. Voordat ze op de foto gingen konden ze desgewenst door de beautysalon: mooie nagellak en make-up scoren. Op een gegeven moment ontstond er een flinke file van rolstoelen en rollators voor de beautysalon en zag ik mijn collega’s met het zweet op het voorhoofd nagels lakken. De meneer die graag alle nagels in een andere kleur gelakt wilde heeft echt mijn hart gestolen: hij was de vrolijkste man van het hele verzorgingstehuis!"Je ziet de grootste stoerste mannen smelten wanneer ze een oudere een arm geven. Het brengt je dichter bij je collega’s."
Had je een interactiemoment met een VIP (lees: een van de ouderen) dat je nooit meer zal vergeten?

Soms duurt het even voordat je contact hebt met een VIP. Er gebeurt een hoop op zo’n dag en voor sommige ouderen is dat even schakelen. Wat ik een dierbaar moment vond is het moment waarop een bewoner me vertelde dat hij zo veel plezier had gehad dat ‘ie zeker wist dat hij er nog dagen van zou nagenieten. Zo’n vrijwilligersdag heeft een positief effect dat veel langduriger is dan alleen de dag zelf.

 

Op welke manier vind je dat dit waarde toevoegt aan jouw werk bij Boomerang Agency?

Het was een hele bijzonder middag om mee te maken samen met mijn collega’s, omdat je elkaar op een hele andere manier leert kennen. Je ziet de grootste stoerste mannen smelten wanneer ze een oudere een arm geven. Het brengt je dichter bij je collega’s. 

 

Tot slot… Wat zou je tegen je baas zeggen als je twee redenen moest noemen om dit soort dagen veel vaker te doen?

Ik geloof dat dit soort vrijwilligersdagen een hoop doen voor de ‘team spirit’, en ik denk dat het een kleine investering is die goed aansluit bij wat een hoop jongvolwassenen steeds belangrijker gaan vinden in hun werk: niet alleen maar werken om geld te verdienen, maar soms ook iets terugdoen voor de wereld. Als het lastig is om dit te realiseren in je dagelijkse werkzaamheden, zoals bij ons in de reclamewereld, dan is een vrijwilligersdag echt een goede manier! 


 

Deel blogpost