Post | 3 min lezen

Met elkaar zingen en dansen rond de tafel tijdens het Christmas Dinner Concert in de Kolenkit

Lorenzo en Reinoud ontmoetten elkaar een aantal jaar geleden en sindsdien vinden zij elkaar in wat zij beide doen voor lokale gemeenschappen. In dit geval het Christmas Dinner Concert, dat voor de buurt Amsterdam West wordt georganiseerd in de Opstandingskerk de Kolenkit. Wij gingen langs en spraken met Lorenzo Homoet, deze warme man brengt met de feestdagen wat extra liefde en verbinding in de wijk. Lees over de plannen die er liggen voor de toekomst om nog meer te kunnen doen voor de buurt en om een plek te kunnen blijven vormen waar mensen elkaar ontmoeten.


Lorenzo is sinds 1978 betrokken bij de Kolenkitkerk en vervult samen met zijn zus de rol als pastor, bestuurslid en projectleider in misschien wel een van de meest uitdagende wijken in Amsterdam West. We ontmoeten hem bij het Christmas Dinner Concert. Op de achtergrond zien we een tafel aan zoetigheid onthullen, zingen mensen met elkaar en staan ze rond van die lange dinertafels om met elkaar te dansen. Fotograaf Arjan Broek is met ons mee om het mooie tafereel vast te leggen.

Reinoud, hoe zou je Lorenzo omschrijven?

Reinoud: Lorenzo is een verbinder, mensen-mens, wereldburger in een wereldstad. Dicht bij de kern van het geloof met een groot hart wil hij dat iedereen de beste versie van zichzelf is. Door er goed uit te zien, vertrouwen te hebben in hoe je overkomt en wie je bent, maak je makkelijker contact met mensen. Naast de rol die hij invult voor de kerk, is hij ook ondernemer en helpt hij mensen met het beter communiceren in kleur, kleding en stijl.


Ik denk dat deze tijdsgeest om meer mensen zoals Lorenzo vraagt. Die begrijpen waar de wortels van onze samenleving liggen, maar ook begrijpen wat de komst van nieuwe culturen, en misschien wel nieuwe geloofsovertuigingen, kunnen doen met een samenleving waarin religie een steeds minder belangrijke rol lijkt te spelen. 

Lorenzo, kun je iets vertellen over hoe het Christmas Dinner Concert tot stand is gekomen?

Lorenzo: We organiseren ieder jaar een groot kerstdiner hier, dat doen we al jaren. Toen sprak ik laatst Reinoud en zeiden we tegen elkaar, we moeten elkaar helpen. Hij zei: ik weet dat jullie zó betrokken zijn met de buurt. Ieder jaar levert hij daarom ook een bijdrage. 


Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Lorenzo: We kennen elkaar al een lange tijd, Reinoud werkte toentertijd bij Randstad. Dus het gaat zover terug. Hij kwam toen bij ons in de kerk en we hebben eigenlijk altijd contact gehouden. Reinoud is een goede gast met zijn hart op de juiste plek, hij heeft veel mensenkennis en is echt een verbinder. Ik ben dat ook dus we zoeken elkaar op een of andere manier toch op.


Ik ben hem blijven volgen in het werk wat hij deed voor de Nieuwe Poort en nu ook voor 10,000 HOURS, wat ik heel sterk vind. Er zijn tegenwoordig ook veel jongeren die het gewoon niet meer zien zitten, veel burn-outs. Jongerenwerk is daarom heel belangrijk en hij kent de buurt ook. Het is mooi om op deze manier jongeren te kunnen helpen en de kerk kan daarin een goede functie hebben. Iedereen weet ons te vinden, iedereen is welkom.

Wat zijn de wensen of grote dromen die je hebt voor de kerk?

Lorenzo: Met de renovatie van de kerk zijn we ook bezig met een vernieuwend programma. Denk aan grote events, seminars. We gaan in januari/februari een aantal mensen die ook graag hier willen zijn, ondernemers, uitnodigen en vragen wat zij willen. De renovatie loopt in die zin bijna parallel met het stadsdeel. We hebben ook een aantal overleggen gehad met het stadsdeel om de Kolenkit weer een gezicht te geven. Zo komt er bijvoorbeeld een fontein hiervoor, met verlichting. En dat zorgt er voor dat de buurt van de Kolenkit weer in volle glorie terugkomt. 

Wij wensen iedereen prachtige feestdagen toe! ❤️Deel blogpost