Post | november 2019 | 3 min lezen

"Het allermooiste was de verbinding tussen vrijwilligers, mantelzorgers en hun zorgbehoevende naasten."

Afgelopen week, 10 november, was het Dag van de Mantelzorg. Een dag om mantelzorgers, mensen die vrijwillig (intensieve) zorg verlenen aan een naaste, in het zonnetje te zetten. Een mooie aanleiding om terug te blikken naar onze Welcome to the Future volunteerday! DONATED 240 HOURS!

We organiseerden dit jaar een Verwenfestival voor mantelzorgers en hun zorgbehoevende naasten, in samenwerking met Welcome to the Future en SMD. SMD is een organisatie die zich inzet voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening in de Zaanstreek-Waterland. In totaal realiseerden we 240 uur aan vrijwilligerswerk samen met 30 fans van Welcome to the Future! Mantelzorgers te zwaar belast

Nederland kent in totaal 4,4 miljoen mantelzorgers. Hiervan geeft 3 op de 10 mantelzorgers aan (te) zwaar belast te zijn, blijkt uit onderzoek van EenVandaag en MantelzorgNL (2019)


Zorgen voor een naaste is heel waardevol, maar het kan ook een grote stempel drukken op je leven. Mantelzorger zijn overkomt veel mensen. Dit bracht ons op het idee om een Verwenfestival voor hen te organiseren om zowel de mantelzorger als hun zorgbehoevende naaste, een dagje te ontzorgen.


“Het allermooiste was de verbinding tussen vrijwilligers, mantelzorgers en hun zorgbehoevende naasten. Een dag zorgeloos samen zijn.” - Waiman Lam & Wendy Sas (SMD)Verwenfestival

Het Verwenfestival vond plaats op het Hembrugterrein in Zaandam, in de omgeving van het festivalterrein van Welcome to the Future. ‘S ochtends stonden ongeveer 30 vrijwilligers klaar om de locatie op te bouwen en alles klaar te maken voor de VIPS, zoals wij de gasten op die dag noemen. De vrijwilligers ontvingen hen in stijl en begeleidden ze via een rode loper naar de feestruimte. De mantelzorgers en hun zorgbehoevende naasten lieten zich verwennen met massages, konden hun make up en nagels mooi laten maken of een bezoekje brengen aan een barbier. De karikaturist viel in goede smaak en gasten genoten van virgin cocktails en lekkere hapjes. Op de achtergrond klonk muziek en de liefhebbers van een (onbezorgd) dansje waagden zich op de silent disco dansvloer.We vroegen Wendy en Waiman van SMD wat zij van de dag vonden.


Wendy en Waiman, even voorstellen... Wie zijn jullie en wat doen jullie bij SMD?

Wij zijn Wendy Sas en Waiman Lam, beiden werkzaam bij de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Z/W. Wendy werkt als mantelzorgconsulent in Landsmeer, Waiman als mantelzorgconsulent in Oostzaan.

 

Hoe is het voor jullie organisatie om betrokken te zijn bij dit soort vrijwilligersdagen?

Het is voor onze organisatie heel leuk, nuttig en waardevol. We vinden het belangrijk dat inwoners actief en volwaardig kunnen participeren in hun eigen omgeving, en dat stimuleert ons ook!

 

Hoe vonden jullie de dag zelf?

De verwendag was een mooie manier om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en onze waardering uit te spreken voor wat ze voor hun naaste doen. Het mooiste was het karikatuur tekenen, en gelijk ook een leuk aandenken van deze dag. Juist ook de combinatie van verschillende activiteiten viel goed in de smaak, van echte verwen-activiteiten tot doe activiteiten.

 

Wat was volgens jullie het mooiste moment?

Dat de verzorgende mee mocht en dat je ze samen zag genieten. Het viel op dat iedereen het zó naar hun zin had dat ze langer wilden blijven. voor hen was heel waardevol dat ze samen met hun naaste deze dag mochten bezoeken, ze voelden zich super verwend. Het was echt een feestje.


Benieuwd naar onze volgende vrijwilligersdagen? Check op deze pagina hoe je vrijwilliger wordt. Zelf zo’n sociaal event organiseren samen met ons? Neem contact op


Stay tuned & volg ons op Facebook, Instagram & LinkedIn.


Deel blogpost